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QUESTION AND ANSWER 

Overview Questions 

Q# 1 What are the laws that govern early college credit opportunities for pupils? 

A# 1 In Michigan, there are two laws that govern early college credit opportunities for pupils. The Postsecondary 

http://www.mi.gov/highschool
http://www.mi.gov/highschool
http://www.legislature.mi.gov/(S(txc02tq3vxtl4w1vts5nsibo))/mileg.aspx?page=GetObject&objectname=mcl-388-519
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However, if the pupil, the course or program, or the postsecondary institution failed to meet the eligibility 
requirements of PA 160 of 1996, the district would then have the option of allowing or refusing enrollment 
as the dual enrollment would occur outside of the provisions of this Act. 

Q# 7 Can a school district or nonpublic school require its students to enroll in dual enrollment courses at a 
specific postsecondary institution? 

A# 7 No, if a student is eligible under this Act, the student has the ability to select an eligible postsecondary 
intuition in which to enroll. 

Q# 8 Can a school district or nonpublic school deny a student from taking dual enrolled courses if they did not 
receive credit for courses taken in a previous semester? 

A# 8 A student that does not receive college credit for a course under the Dual Enrollment legislation is required 
to repay the school district (or the Department of Treasury in the case of a nonpublic school) any funds that 
were expended for the course that were not already refunded by the eligible postsecondary institution.  If 
the student does not repay the funds as described in [MCL 388.514], the district may impose sanctions as 
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http://www.michigan.gov/documents/mde/Minimum_Dual_Enrollment_Qualifying_Scores_Table_1415_469821_7.pdf
http://www.michigan.gov/documents/mde/Minimum_Dual_Enrollment_Qualifying_Scores_Table_1415_469821_7.pdf


Michigan Department of Education   August 2017 

Postsecondary Enrollment Options – Frequently Asked Questions Page 6 of 8 
This information is provided as a service of the Michigan Department of Education and is distributed with the understanding that the 
Department of Education is not engaged in rendering legal advice. Those individuals desiring or requiring legal advice should seek the services of 

http://www.michigan.gov/dualenrollment


Michigan Department of Education   August 2017 

Postsecondary Enrollment Options – Frequently Asked Questions Page 7 of 8 
This information is provided as a service of the Michigan Department of Education and is distributed with the understanding that the 
Department of Education is not engaged in rendering legal advice. Those individuals desiring or requiring legal advice should seek the services of 
an attorney. Individuals should use this as a companion document in conjunction with the relevant statute(s), court case(s), Attorney General 
opinion(s), and administrative rule(s). 

credit under this act, the postsecondary enrollment must be coordinated through the public or nonpublic 
school. 

Full Time Equivalency (FTE) Calculations and Considerations 

Q# 28 How should districts count pupils involved in postsecondary enrollment in terms of full-time equated 
membership? 

A# 28 See Section 5-G-A of the Pupil Accounting Manual 

Q# 29 The district has five pupils who have earned all of the credits required for their high school diploma in the 
previous year, but did not go through the graduation ceremony and did not receive their diploma. These 
pupils have enrolled in one course at the high school and four courses at the nearby community college. 
May the district count these pupils for 1.0 FTE? 

A# 29 An individual who has achieved a high school diploma shall not be counted in membership. An individual 
who has achieved a high school equivalency certificate shall not be counted in membership unless the 
individual is a student with a disability as defined in R 340.1702 of the Michigan administrative code. An 
individual participating in a job training program funded under former section 107a or a jobs program 
funded under former section 107b, administered by the department of talent and economic development, 
or participating in any successor of either of those 2 programs, shall not be counted in membership. 

Reporting Information 

Q# 30 What will districts report to the MDE? 

A# 30 School districts report the following information as required by Section 18(3): 
 

�x Total dollars expended for pupils involved in postsecondary enrollment 
�x Number of pupils eligible for postsecondary enrollment 
�x Number of pupils involved in postsecondary enrollment during the preceding school year 

(aggregate and by grade level) 
�x The percentage of the district’s enrollment represented by pupils involved in postsecondary 

enrollment 
�x The number of postsecondary courses paid for by the district under this Act 
�x The number of postsecondary courses for which college credit was granted 
�x The number of postsecondary courses for which high school credit was granted 
�x The number of postsecondary courses that were not completed by pupils 

Q# 31 What are Section 64b Dual Enrollment Incentives? 

A# 31 These supplemental payments are available to districts for supporting postsecondary opportunities for 
students under this Act.  Up to $60 per course, per student, per year is available (depending upon number 
of credits and course completion status).  Districts claim these incentives through the TSDL data collection, 
in which eligible courses should be coded as “10”.  Incentive payments are processed through monthly 
State School Aid payments. 

Homeschooled and Nonpublic School Students 

Q# 32 What defines an eligible nonpublic school for the purposes of Dual Enrollment? 

A# 32 To determine if a nonpublic school is recognized by the MDE, visit the Nonpublic and Homeschool webpage 
and locate the document: Nonpublic Schools Meeting Reporting Requirements. 

Q# 33 Can a nonpublic pupil enroll directly with a postsecondary institution, or do they need to coordinate their 
enrollment with their local public district? 

A# 33 Students attending a state-approved nonpublic school may have their dual enrollment authorized by their 
high school principal.  After enrolling in an eligible dual enrollment course, the postsecondary institution 
will bill the state directly for eligible charges. 

http://www.michigan.gov/documents/mde/___2016_PAM_532356_7.pdf
http://www.michigan.gov/mde/0,4615,7-140-6530_6569_35175---,00.html
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Q# 34 Can a homeschooled pupil enroll directly with a postsecondary institution, or do they need to coordinate 
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